Tu je návod, ako sledovať najúžasnejšie meteorické roje roku 2021

(Lukas Schlagenhauf/Flickr/CC BY-ND 2.0)

Najlepší meteorické roje sú veľkolepým pohľadom, ale, žiaľ, rok 2021 sa začína fňukaním. Mesačný svit v januári vyplaví prvú z veľkej trojky – Kvadrantídy.

Potom je rok len lepší a lepší, s Perzeidy (ďalší z veľkých troch spolu s Geminidy ) osobitný vrchol pre pozorovateľov na severnej pologuli v auguste.

Okrem ďalších spoľahlivých interpretov roka sme zaradili jednu divokú kartu: the Aurigids , koncom augusta. Väčšinu rokov sú Aurigids veľmi, veľmi malá sprcha, ale tento rok by sa mohli ukázať.



Takže tu je náš výber meteorických vrcholov pre rok 2021.

Pre každý meteorický roj , dávame vám vyhľadávaciu mapu zobrazujúcu radiant (odkiaľ meteory na oblohe zrejme prichádzajú) a kde je najlepšie sa na oblohu pozerať, celé obdobie aktivity a vrchol predpovede. Väčšina meteorických rojov zvyčajne prináša svoje najlepšie hodnoty len približne jeden deň okolo maxima, takže najvyššia noc je určite najlepšia na pozorovanie.

Zenitálna hodinová sadzba ZHR je maximálny počet meteorov, ktoré by ste očakávali za dokonalých pozorovacích podmienok. Skutočné číslo, ktoré uvidíte, bude pravdepodobne nižšie.

Väčšinu meteorických rojov možno skutočne pozorovať len zo severnej [S] alebo južnej [S] pologule, ale niekoľko je viditeľných z oboch [S/S].

Lyridy [N/S; N obľúbené]

Aktívne: 14.–30. apríla

Maximum: 22. apríla, 13:00 UTC = 23:00 AEST (Qld) = 7:00 CST = 3:00 havajského času

ZHR: 18

Maximum: 22. apríla, 13:00 UTC = 23:00 AEST (Qld) = 7:00 CST = 3:00 havajského času

rodič: Kométa C/1861 G1 Thatcher

Lyridy sú jedným z meteorických rojov s najdlhšou a najslávnejšou históriou so zaznamenanými pozorovaniami presahujúce tisícročia . V minulosti to boli jedny z najaktívnejších rojov v roku s históriou vytvárania veľkolepých meteorických búrok.

V súčasnosti sú Lyridy pokojnejšie a predvádzajú spoľahlivú šou bez toho, aby sa vyrovnali silnejším ročným prehánkam. Stále vyvolávajú občasné prekvapenia, ako napríklad výbuch presahujúci 90 meteorov za hodinu v roku 1982.

Tohtoročné najvyššie hodnoty Lyridu sa zhodujú s prvou štvrťou Mesiaca, ktorá na väčšine miest zapadne okolo polnoci miestneho času. Najlepší čas na pozorovanie príde v skorých ranných hodinách, po západe Mesiaca.

Pre pozorovateľov na severnej pologuli bude radiant Lyrid už v užitočnej výške mesiac je nízko na oblohe, takže niektoré jasnejšie meteory môžu byť viditeľné aj napriek mesačnému svitu v neskorých večerných hodinách (asi po 22:30 miestneho času).

Naprieč USA je radiant Lyrid vysoko na východe pred východom slnka, nad letným trojuholníkom Vega, Deneb a Altair. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Keď Mesiac zapadne, obloha stmavne a dá sa oveľa ľahšie pozorovať spŕška, čo prinesie výrazne vyššie hodnoty.

Pre pozorovateľov na južnej pologuli dosahuje Lýridský radiant užitočnú výšku v skorých ranných hodinách, keď Mesiac zapadne. Ak ste vášnivým pozorovateľom meteorov, možno by stálo za to nastaviť si budík skoro, aby ste vyšli von a sledovali show niekoľko hodín pred úsvitom.

Boorong zo severozápadnej Viktórie videl Lyridy ako Neilloan, sliepku, vyháňajúc padajúce hviezdy pri príprave svojho hniezda. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Lyridové meteory sú rýchle a často dosť jasné, takže ich pozorovanie môže byť obohacujúce, napriek relatívne nízkej frekvencii (jeden každých päť alebo desať minút alebo tak). Pamätajte, že táto sprcha má vždy potenciál vyvolať nečakané prekvapenie.

Eta Aquariids [S]

Aktívne: 19. apríla – 28. mája

Maximum: 6. mája, 3:00 UTC = 13:00 AEST (Qld/NSW/ACT/Vic/Tas) = ​​11:00 AWST (WA)

ZHR: 50+

rodič: Kométa 1P/Halley

Eta Aquariids sú jesennou lahôdkou pre pozorovateľov južnej pologule. Aj keď nie sú jedným z troch veľkých, sú jasné ako najlepšie zo zvyšku každoročných dažďov a poskytujú dobrý obraz počas dvoch alebo troch hodín pred úsvitom.

Eta Aquariids sú rýchle meteory a sú často jasné, s dymiacimi vlakmi. Sú to fragmenty najznámejšej kométy 1P/Halley, ktorá už desiatky tisíc rokov ukladá trosky okolo svojej súčasnej dráhy okolo Slnka.

Zem prejde týmito úlomkami dvakrát do roka, pričom Eta Aquariids sú najlepšími z dvoch meteorických rojov, ktoré sú výsledkom. Druhou sú Orionidy v októbri.

Tam, kde väčšina meteorických rojov má relatívne krátky, ostrý vrchol, Eta Aquariids zostávajú blízko svojich najlepších po celý týždeň, sústredené na maximum. Dobré rýchlosti (ZHR > 30 za hodinu) by mali byť viditeľné pred východom slnka každé ráno medzi 3. a 10. májom.

Keď budú Eta Aquariidy najlepšie, Mesiac bude ubúdajúcim polmesiacom. Jeho oslnenie by nemalo silne zasahovať do sprchy a umývať len tých najslabších členov.

Polmesiac, dve najväčšie planéty, pár jasných hviezd a Eta Aquariids všetko na východe pred východom slnka 6. mája. Austrália, okolo 4:00 miestneho času. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Pozorovatelia, ktorí sa odvážia pozorovať Eta Aquariids pred úsvitom, budú mať možnosť ležať pod veľkolepou oblohou. Mliečna dráha bude vysoko nad hlavou, s Jupiter , Saturn a Mesiac vysoko na východe a jasné, rýchle meteory prúdiace po oblohe z miesta blízko východného horizontu.

perzeidy [N]

Aktívne: 17. júla – 24. augusta

Maximum: 12. august, 19:00 – 22:00 UTC = 20:00 – 23:00 BST = 13. august, 4:00 – 7:00 JST

ZHR: 110

rodič: Kométa 109P/Swift-Tuttle

Perzeidy sú meteorickým vrcholom severného leta a najpozorovanejším rojom roka. Decembrové Geminidy ponúkajú lepšie ceny, ale načasovanie vrcholu Perzeíd z nich robí ideálnu dovolenku.

Perzeidy sú úlomky, ktoré za sebou vrhla kométa 109P/Swift-Tuttle, čo je najväčší známy objekt (priemer okolo 26 km), ktorého obežná dráha v súčasnosti pretína dráhu Zeme.

Meteory Perzeíd sú rýchle, na Zem narážajú rýchlosťou približne 216 000 km/h a sú často jasné. Zatiaľ čo sprcha je aktívna pri nízkych úrovniach viac ako mesiac, najlepšie hodnoty sú zvyčajne viditeľné počas troch nocí sústredených na vrchol.

Perzeidy vyžarujú zo severovýchodu, pričom radiant stúpa vysoko na oblohu v skorých ranných hodinách. Londýn, 23:00 (vľavo) a 4:00 (vpravo). (Múzeá Victoria/Stellarium)

Pre pozorovateľov v európskych zemepisných šírkach radiant Perzeíd stúpa do polovice večera, takže dážď možno ľahko pozorovať od 22:00 miestneho času a zostáva vysoký celú noc. Čím neskôr v noci sa pozriete, tým vyšší bude radiant a tým viac meteorov pravdepodobne uvidíte.

Aurigids [N obľúbené]

Aktívne: 28. august – 5. september

Maximum: Potenciálny výbuch 31. augusta s vrcholom medzi 21:15 – 21:40 UTC = 22:15 – 22:40 BST = 23:15 – 23:40 SELČ = 1. septembra, 1:15 – 1:40 štandardného času zálivu = 1. septembra, 5:15 – 5:40 AWST (WA)

ZHR: 50 – 100 (?)

rodič: Kométa C/1911 N1 Kiess

Tam, kde sú ostatné spŕšky spoľahlivé a relatívne predvídateľné a ponúkajú každý rok dobré ceny, sú Aurigidy úplne iné zviera.

Vo väčšine rokov je sprcha sotva viditeľná. Dokonca aj na svojom vrchole rýchlosť zriedka prekračuje len pár meteorov pozorovaných za hodinu. Aurigidy však občas prinesú prekvapenie s krátkymi a neočakávanými výbuchmi 30 až 50 meteorov za hodinu, ktoré boli zaznamenané v rokoch 1935, 1986, 1994 a 2019.

Materská kométa Aurigidov, C/1911 N1 Kiess, sa pohybuje po obežnej dráhe s periódou oveľa dlhšou ako materská kométa akéhokoľvek iného roja na našom zozname.

Predpokladá sa, že dokončenie obežnej dráhy trvá 1 800 až 2 000 rokov, hoci naše vedomosti o nej sú veľmi obmedzené, pretože bola pozorovaná len krátky čas.

Z Európy očakávaný vrchol Aurigids nastáva tesne pred východom Mesiaca. Viedeň, 23:30 hod. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Každý rok koncom augusta Zem prechádza troskami, ktoré kométa vyvrhla pri predchádzajúcom prechode tisíce rokov do minulosti. Vo väčšine rokov je prach, s ktorým sa stretávame, veľmi riedky.

Občas však pretíname hustejší, úzky prúd trosiek, materiálu naneseného pri predchádzajúcom prechode kométy. Tento prach sa ešte nestihol rozptýliť, takže je hustejšie zabalený, a preto poskytuje vyššiu rýchlosť: výbuch meteoru.

Polmesiac vyšiel v Ázii v čase, keď vrcholia Aurigidy. Dubaj, 1:30 ráno. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Niekoľko nezávislých výskumných tímov skúmajúcich minulé správanie sprchy dospelo k rovnakému záveru. 31. augusta 2021 Zem opäť pretne ten úzky pás trosiek a môže dôjsť k výbuchu , podľa predpovedí bude vrchol okolo 21:17 UTC alebo 21:35 UTC.

Takýto výbuch by bol krátkodobý. Husté jadro prúdu trosiek je také úzke, že Zemi prejde len desať alebo 20 minút. Takže budete musieť mať šťastie, aby ste to videli.

Predpovedaný výbuch v tomto roku je načasovaný tak, že pozorovateľmi vo východnej Európe a Ázii budú mať šťastie s radiantom nad obzorom. Ubúdajúci Mesiac osvetlí oblohu, keď bude radiant nad obzorom a vyplaví slabšie meteory z roja.

Počas čakania na Aurigids je ranná obloha v Perthe tiež plná mnohých známych súhvezdí a jasných hviezd. Perth, 5:30 ráno. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Aurigidy bývajú rýchle a často dosť bystré. Predchádzajúce výbuchy roja predstavovali veľké množstvo jasných meteorov. Možno by stálo za to vstať a vydať sa von v čase predpovedaného výbuchu, len pre prípad, že by nám Aurigidi predviedli predstavenie, na ktoré si budeme pamätať.

Geminidy [S/S]

Aktívne: 4. – 17. december

Maximum: 14. decembra, 7:00 UTC = 18:00 AEDT (NSW/ACT/Vic/Tas) = ​​15:00 AWST (WA) = 2:00 EST

ZHR: 150

rodič: Asteroid 3200 Phaethon

Meteorický roj Geminíd je skutočne prípadom šetrenia tých najlepších až na koniec. Jednoznačne najlepší z ročných meteorických rojov, ktorý zdobí našu oblohu každý december a prináša veľké množstvo veľkolepých, jasných meteorov.

Sprcha je taká dobrá, že sa vždy oplatí pozorovať, dokonca aj v roku 2021, keď bude Mesiac takmer v splne.

V priebehu desaťročí sa Geminidy postupne stávali silnejšími a silnejšími. Korunu najlepšej sprchy roka si odniesli z Perzeíd v 90. rokoch a odvtedy sa neustále zlepšujú.

Pre pozorovateľov na severnej pologuli sú Geminidy viditeľné od relatívne skorého večera, pričom ich radiant vychádza krátko po západe slnka a zostáva nad obzorom počas všetkých hodín tmy.

S postupujúcou nocou sa vyžarovanie dostane na oblohu veľmi vysoko a sprcha dokáže urobiť skutočne veľkolepú šou.

Pre tých na južnej pologuli situácia nie je až taká ideálna. Čím južnejšie žijete, tým neskôr bude radiant stúpať, a tak sa predstavenie začne neskôr.

Keď radiant dosiahne svoj najvyšší bod na oblohe (približne o 2:00 – 3:00 miestneho času), bude tým bližšie k horizontu, čím južnejšie ste, takže najlepšie pozorované rýchlosti meteorov budú znížené v porovnaní s tými, ktoré sú pozorované zo severnejších miest.

V najvyššom bode sa radiant Geminíd nachádza vyššie od Brisbane (vľavo) ako od Hobartu (vpravo), a preto majú pozorovatelia zo severu väčšiu šancu vidieť viac meteorov. (Múzeá Victoria/Stellarium)

Napriek týmto zjavným nevýhodám sú Geminidy pre pozorovateľov v Austrálii stále zďaleka najlepším meteorickým rojom roka a oplatí sa ich pozrieť aj počas mesačných nocí roku 2021.

Vrcholové sadzby Geminid trvajú približne 24 hodín, sústredené na oficiálny špičkový čas, a potom pomerne rýchlo klesnú. To znamená, že pozorovatelia na celom svete si môžu vychutnať zobrazenie.

Najlepšie hodnoty dosahujú, keď je radiant najvyšší na oblohe (okolo 2 – 3 hodiny ráno), ale oplatí sa kedykoľvek po tom, ako radiant vystúpi nad horizont, zdvihnúť oči.

Takže nech ste kdekoľvek na planéte, ak je na vrchole Geminíd jasná obloha, oplatí sa ísť von a pozrieť sa hore, aby ste si užili krásu najväčšieho z každoročných meteorických rojov.

Jonti Horner , profesor (astrofyzika), University of Southern Queensland a spýtal sa Hill , čestný člen University of Melbourne a hlavný kurátor (astronómia), Múzeum Victoria .

Tento článok je znovu publikovaný z Konverzácia pod licenciou Creative Commons. Čítať pôvodný článok .

O Nás

Publikácia Nezávislých, Osvedčených Skutočností O Správach O Zdraví, Priestore, Prírode, Technológii A Životnom Prostredí.