Mesiac sa dnes večer sfarbí do červena v ohromujúcom „zatmení kvetov“. Tu je návod, ako sa pozerať

(Terry Eggers/Corbis/Getty Images)

Mesiac dnes (16. mája) prejde do zemského tieňa a na niektorých miestach sa zmení na úplne červenú, keďže sa slnečné svetlo láme okolo Mesiaca ako hranol a svieti na povrch Mesiaca. Takže nebudete chcieť zmeškať prvý z dvoch zatmenia Mesiaca v roku 2022.

V oblastiach s úplnou viditeľnosťou v Amerike, Antarktíde, Európe, Afrike a východnom Pacifiku sa veľké podujatie oficiálne začína čiastočným zatmením v nedeľu (15. mája) o 22:28 EDT (0228 UTC v pondelok 16. mája). TimeandDate.com . Uvidíte Krvavý mesiac vrchol okolo 00:11 EDT (0411 UTC), pričom zatmenie sa skončí o 1:55 EDT (0555 UTC).

Polotieňové zatmenie, ku ktorému dôjde, keď Mesiac prejde na okraj zemského tieňa, sa začne a skončí približne hodinu po čiastočnom zatmení.



Mapa viditeľnosti pre zatmenie 15. mája 2022. (Scientific Visualization Studio NASA)

Túto udalosť môžete naživo zachytiť na Novom Zélande, vo východnej Európe a na Strednom východe. V týchto oblastiach Mesiac úplne nestmavne ani nezčervenie, ale za správnych podmienok by ste mali vidieť tieň na jeho povrchu.

Ak máte to šťastie, že žijete pod cestou zatmenia, tu je niekoľko tipov, ako z udalosti vyťažiť maximum.

Skúste vyjsť von aspoň 20 minút predtým, ako sa budete chcieť pozerať na výhľad, aby ste sa prispôsobili tmavším podmienkam. Ak je to možné, pomôže vám vyhnúť sa jasným svetlám.

Ak si chcete zobrať ďalekohľad, teleskop alebo fotoaparát, snažte sa ich nastaviť niekoľko hodín vopred, aby sa výstroj nezaplnila rosou. Pred zatmením je dobré nacvičiť si používanie zariadenia, aby ste boli pripravení na veľký okamih.

Hlavné fázy Super Flower Blood Moon. (NASA)

Potom je užiť si podujatie tak jednoduché, ako sa obliecť do podmienok a pozerať sa na Mesiac tak dlho, ako chcete. Na rozdiel od a zatmenie Slnka , nemusíte si robiť starosti s výbavou na ochranu očí a akcia navyše potrvá oveľa dlhšie.

Ak zatmenie nie je viditeľné vo vašej oblasti, ak sú zlé poveternostné podmienky alebo sa inak nemôžete dostať von, alternatívou pre ľudí so silným internetovým pripojením je zobrazenie zatmenie Mesiaca prostredníctvom živého vysielania. Vieme minimálne o troch miestach, kde môžete vývoj udalostí sledovať.

NASA Science Live má a YouTube vysielanie so začiatkom o 21:32 15. mája (16. mája 0132 UTC). Vysielanie vysvetlí, ako fungujú zatmenia, výskum Mesiaca NASA a jej program pristátia na Mesiaci Artemis pre astronautov.

Dve ďalšie webové vysielania YouTube sa začnú s polhodinovým odstupom: Lenivosť sa začne o 21:30 EDT (16. mája 0130 GMT) a TimeandDate.com sa začne 15. mája o 22:00 EDT (16. mája 2000 GMT).

Všimnite si, že Slooh zobrazí iba fázu totality pred prechodom na kanál Discord určený len pre členov, zatiaľ čo TimeandDate.com plánuje zobraziť celú udalosť, ak to podmienky dovolia.

Uskutoční sa druhé (a posledné) zatmenie Mesiaca v tomto roku 8. novembra 2022 . Bude viditeľný aspoň čiastočne z Ázie, Austrálie, Severnej Ameriky, častí severnej a východnej Európy, Arktídy a väčšiny Južnej Ameriky. Má to aj sesterská webová stránka LiveScience Space.com zatmenie ďalej v budúcnosti .

Tento článok pôvodne publikoval Živá veda . Čítať pôvodný článok tu .

O Nás

Publikácia Nezávislých, Osvedčených Skutočností O Správach O Zdraví, Priestore, Prírode, Technológii A Životnom Prostredí.