Čo je laurylsulfát sodný a prečo sa mu ľudia vyhýbajú v mydle a zubnej paste?

(Kurológia/Unsplash)

Ak ste niekedy hľadali príčiny kožných ťažkostí alebo poškodených vlasov, je pravdepodobné, že niekto na internete ukázal prstom na SLS alebo lauryl (alebo laureth) sulfát sodný, bežnú zložku v kozmetických výrobkoch, čistiacich prostriedkoch, zubných pastách a dokonca čistiace produkty.

Čo teda táto zložka robí, prečo je vo všetkom a čo hovoria dôkazy o tom, aká je bezpečná?

Prečo SLS?

Keď na pokožku používame umývací alebo kozmetický prípravok, je to pravdepodobne tekutina zložená z vodnej fázy a mastnej fázy. Ako vieme, olej a voda sa nemiešajú, takže je potrebné niečo, aby ingrediencie držali spolu.



To niečo sa nazýva povrchovo aktívna látka. Povrchovo aktívna látka umožňuje, aby sa molekuly oleja a vody spojili – to je to, čo sa nachádza v mydlách a čistiacich prostriedkoch, takže si môžeme umyť naše mastné tváre alebo riad vodou a špina zmiznúť.

Laurylsulfát sodný je povrchovo aktívna látka a jeho účinnosť, nízka cena, množstvo a jednoduchosť znamená, že sa používa v rôznych kozmetických, dermatologických a spotrebných výrobkoch.

Je to škodlivé?

Vonkajšia vrstva našej pokožky je špeciálne navrhnutá tak, aby chránila škodlivé látky mimo, a práve tu môže povrchovo aktívna látka spôsobiť problémy. Použitie chemikálie, ktorá oslabí tento obranný mechanizmus, môže potenciálne poškodiť našu pokožku .

A niektoré povrchovo aktívne látky dráždia našu pokožku viac ako iné. Aby bolo niečo škodlivé, dráždivé alebo alergénne, musí to spĺňať dve kritériá .

V štúdiách sa zistilo, že dráždi ľudskú pokožku a musí mať schopnosť preniknúť do pokožky. SLS zaškrtáva obe tieto políčka.

Testovali vedci z Nemecka 1 600 pacientov na dráždivosť SLS a zistilo sa, že 42 percent testovaných pacientov malo dráždivú reakciu.

Ďalší štúdium na siedmich dobrovoľníkoch počas obdobia tri a pol mesiaca zistili, že pravidelný kontakt spôsobuje podráždenie a podráždenie ustúpilo, keď už pokožka nebola vystavená SLS.

Ďalšia štúdia zistila čím je voda používaná s SLS teplejšia, tým bude dráždivejšia.

V skutočnosti je známe, že SLS spôsobuje podráždenie, preto sa používa ako a pozitívna kontrola pri dermatologickom testovaní . To znamená, že nové produkty, ktoré sa testujú, aby sa zistilo, aké dráždivé môžu byť pre ľudskú pokožku, sú v porovnaní s SLS – niečo, o čom určite vieme, že je dráždivé.

Ak je osoba citlivá na SLS, môže zistiť, že oblasť, ktorá bola v kontakte, je červená, suchá, šupinatá, svrbiaca alebo boľavá.

Je tiež dôležité poznamenať, že existuje žiadny vedecký dôkaz Príčiny SLS rakovina , napriek tomu, čo si môžete prečítať na internete.

Prečo je to teda povolené?

Ak je teda známe, že dráždi ľudskú pokožku, prečo ho regulačné orgány nezakážu?

Aby bol SLS považovaný za nebezpečný, musel by byť v dlhodobom kontakte s pokožkou. Vo všeobecnosti sa pri spotrebiteľských produktoch, ako sú umývacie prípravky, ktoré obsahujú SLS, predpokladá, že nebudú na koži veľmi dlho, čo znamená, že pravdepodobnosť, že bude vaša pokožka ovplyvnená, je dosť nízka.

Úrady teda nezakazujú jeho používanie, ale namiesto toho obmedzujú maximálne percento, v ktorom sa môže použiť vo výrobkoch.

Tento uzáver sa líši v závislosti od toho, ako dlho je pravdepodobné, že bude produkt v kontakte s pokožkou. Takže produkty, ktoré budú na pokožke dlhší čas, nemôžu obsahovať viac ako 0,05 - 2,5 percenta SLS vo väčšine krajín.

Všetci výrobcovia spotrebných a kozmetických výrobkov sú povinní vykonať dôkladné testovanie a uviesť akékoľvek nepriaznivé zistenia vo forme upozornení na svoje etikety.

Takže na produktoch obsahujúcich SLS by ste mali vidieť niečo ako „ak tento produkt spôsobuje začervenanie alebo podráždenie pokožky, prestaňte ho používať a poraďte sa s lekárom“.

Kto by sa mal vyhnúť SLS?

Ľudia s citlivou pokožkou, hyperdráždivou pokožkou a pacienti trpiacimi kožnými ochoreniami ako atopická dermatitída (ekzém), rosacea a psoriáza sa najlepšie vyhýbajú výrobkom obsahujúcim SLS.

K dispozícii je mnoho bezpečnejších alternatív (na etikete hľadajte etoxylát mastného alkoholu, etoxylát alkylfenolu alebo alkoxylát mastnej kyseliny). Ak si myslíte, že by to mohlo spôsobiť podráždenie pokožky SLS, prestaňte produkt používať a požiadajte o radu svojho lekárnika alebo praktického lekára.

Produkty starostlivosti o pleť majú na obale aj čísla horúcej linky, na ktorú je možné sa obrátiť, ak chcete nahlásiť nežiaduce účinky.

Yousuf Mohammed , dermatologický výskumník, Univerzita v Queenslande .

Tento článok je znovu publikovaný z Konverzácia pod licenciou Creative Commons. Čítať pôvodný článok .

O Nás

Publikácia Nezávislých, Osvedčených Skutočností O Správach O Zdraví, Priestore, Prírode, Technológii A Životnom Prostredí.